Reverse Engineering

Reverse Engineering - A terméktől a gyártható 3D modellig

Cégünk nagy tapasztalattal rendelkezik meglévő tárgyak, gyártmányok áttervezés célú 3D szkennelésében. Vállaljuk alkatrészek, szerszámok, vagy akár művészi alkotások digitalizálását (nagypontosságú 3D optikai szkennelését) és szerkeszthető, parametrikus felület vagy testmodell felépítését. A Reverse Engineering (ún. visszamodellezés) eljárással lehetőség nyílik meglévő, kézzel fogható gyártmányok a meglévő geometria szerinti vagy akár módosított újragyártására, vagy formaarchíválásra.

sérült lapátkerék visszamodellezése

 

A Reverse Engineering munkafolyamat

A GOM ATOS 3D optikai mérőrendszerek nagypontosságú, X-Y-Z koordinátájú mérési pontokat gyűjtenek a mért termék teljes felületéről. A mérési pontok által alkotott pontfelhő (az ún. poligonháló) formájában, .STL file kiterjesztésű, háromszögelt hálómodellként a Reverse Engineering munkafolyamat bemeneti formátuma. Ez a formátum a legtöbb alkalmazáshoz elegendő, ugyanakkor a meglévő termék/szerszám CAD áttervezéséhez szükséges, hogy a digitalizálási folyamat eredménye szerkeszthető felület illetve testmodell legyen, amely leggyakrabban .IGES vagy .STP kiterjesztésű, de lehetőség van natív SolidWorks, ProE, Unigraphics/Siemens NX és Inventor típusú fájl létrehozására. A mért adatok alapján a Reverse Engineering speciális tervezési munkafolyamatot Geomagic Solutions szoftverével, a Geomagic Studio -val végezzük el.

Gyártáskész modellek

A kész, Reverse Engineering 3D modelleken, a hálómodellel szemben a sík valós CAD sík felület, a henger adott átmérőjű és magasságú henger felület, stb., és nem síkban vagy hengerpaláston ("nagyjából") fekvő háromszögek sokasága. A visszamodellezés történhet vagy felületillesztéses vagy visszamodellezéses módszerrel, ez darabtól és a megrendelői igénytől függ. Fontos, hogy mindkét esetben a pontos, mért adat idealizálása történik, mely során például egy nagyjáboli hengerpaláston elhelyezkedő pontokra/háromszögekre egy paraméterezhető CAD hengert illesztünk vagy szerkesztünk. Ezen lépésben lehetőség van az idealizálást a legjobban illeszkedő (Best-fit) módon végezni: Ez esetben a fizikai termék a gyakorlatban nem teljesen pontos henger felületét próbáljuk a leghűebben létrehozni, vagy igény szerint további mérnöki kényszerekkel idealizálni, mint például kerekített átmérőérték, valamire merőleges tengely, stb. kényszerekkel virtuálisan tökéletesebb modellt alkotva, ugyanakkor a pontos, valós adattól kicsit eltérve modellezni.


További információk és ajánlatkérés

Amennyiben visszamodellezési szolgáltatásaink után érdeklődik, kérjük küldjön részletesebb információt a termékről, amelyről gyártható 3D modell készítése (Reverse Engineering) szükséges:

  •  képek, fotók, rajzok a termékről
  • ha nem a termék teljes geometriája, akkor mely felületek, részek modellezése szükséges
  • a kész modell kívánt felhasználási területe (pl.:termék újragyártása, vizualizáció, továbbszerkesztés CAD rendszerekben stb.)
  • a kész modell kívánt 3D formátuma (pl.: STEP, IGES, Parasold stb.)

 

A fenti információkat kérjük küldje el nekünk emailben vagy látogasson meg bennünket személyesen.

 

 

Méréstechnikai szolgáltatások és bemutató mérések

Cégünk a GOM mbH. kizárólagos hazai partnereként az alábbi szolgáltatásokat nyújta az Ön számára:

  • GOM mérőrendszerek professzionális terméktámogatása
  • GOM termékek és kiegészítők értékesítése
  • Méréstechnikai bemutatók, személyre szabottan
  • Professzionális méréstechnikai szolgáltatások

Cégünk fenállása óta a legnagyobb hangsúlyt az átfogó, innovatív és minőségi szolgáltatásokra helyezzük. Mint a GOM mbH. magyarországi képviselete, a folyamatos fejlődés mellett egyedülálló, minőségi szolgáltatásokat biztosítunk ügyfeleinknek.

Csapatunk az ipari 3D méréstechnika, a CAD tervezés és Reverse Engineering, az ipari terméktervezés és gyorsprototípusgyártás  területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakból áll, akik tudásukat és tapasztalataikat számos nemzetközi konferencián, meghívott előadóként adják át.

Amennyiben a fenti képek felkeltették érdeklődését, kérjük keressen fel bennünket bizalommal!