Minőségellenőrzés a GEDIA-nál

2013. november 14.

 

Az autóipari beszállító GEDIA új módon közelíti meg a minőségellenőrzést: A cégnél a tapintómérésen alapuló méréstechnológiát és készülékeket teljes felületű, optikai 3D-s koordinátaméréssel váltják fel.

A GEDIA, melynek központja a németországi Attendorn, autóalkatrészeket gyárt.  A hagyományos tapintómérő-rendszerekről  a teljes-felületű optikai 3D koordinátamérésre való átállás jelenleg világszerte minden jelentősebb létesítményben és üzemben folyamatban van, úgy mint présüzemekben, lakatosüzemekben vagy összeszerelő sorokon.

A GEDIA elsőként egy mobil ATOS 3D szkennert vásárolt annak érdekében, hogy a teljes-felületű 3D koordinátaméréssel jelentősen növelhesse a legyártott mennyiségeket illetve még magasabb szintű minőséget érhessen el termékeinél.  Az alkatrészek és öntőformák méréséhez használt, manuális ATOS rendszer hamar bebizonyította, hogy könnyebbé teszi a szerszámkorrekciókat és így kevesebb iteráció szükséges, mielőtt egy szerszámot ténylegesen elfogadásra kerül.

A folyamatot még rugalmasabbá illetve idő- és költséghatékonyabbá téve a GEDIA az  ATOS ScanBox automatizált mérőrendszer használata mellett döntött. A standardizált mérőcella minden olyan elemet tartalmaz, amely a teljesen automatizált 3D digitalizáláshoz és kiértékeléshez szükséges. A GEDIA első ATOS ScanBox rendszerét a termeléssel kapcsolatos minőségellenőrzéshez használják a Németországban található, attendorni présüzemben. Itt a mérőcellának köszönhetően a mérési idő a korábban alkalmazott tapintásos mérésekhez képest közel a felére csökkent. Egy második ATOS ScanBox is már használatban van az üzemben, ahol ezt a teljesen összeszerelt prémium autók hátsó részének minőségellenőrzésére használják. Hamarosan további ScanBox installációk tervezettek a lengyelországi présüzemben, amelyet további cellák követnek majd Spanyolországban és Magyarországon. A jövőben a GEDIA valamennyi üzemében bevezeti és kizárólagos mérőeszközzé teszi az optikai mérőrendszereket.

(forrás: www.gom.com)

Cégünk fenállása óta a legnagyobb hangsúlyt az átfogó, innovatív és minőségi szolgáltatásokra helyezzük. Mint a GOM mbH. magyarországi képviselete, a folyamatos fejlődés mellett egyedülálló, minőségi szolgáltatásokat biztosítunk ügyfeleinknek.

Csapatunk az ipari 3D méréstechnika, a CAD tervezés és Reverse Engineering, az ipari terméktervezés és gyorsprototípusgyártás  területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakból áll, akik tudásukat és tapasztalataikat számos nemzetközi konferencián, meghívott előadóként adják át.

Amennyiben a fenti képek felkeltették érdeklődését, kérjük keressen fel bennünket bizalommal!