Gyorsabb szerszámpróbák a CAD/CAM, a szimulációk és az optikai méréstechnika kombinálásával

2014. július 03.

 

A szerszámkészítés komplex lemezalkatrészek esetében egy hosszú, hibakereséssel és próbákkal járó folyamat. A Bernecker Csoport a CAD/CAM megoldásokat szimulációs szoftverrel és optikai méréstechnológiával kombinálva jelentősen csökkentette a szerszám iterációk számát.

Annak ellenére, hogy a Bernecker szakemberei rendkívül nagy tapasztalattal rendelkeznek a lemezalkatrész gyártás területén, az ún. kipufogó gáz recirkulációs rendszer (EGR) – amely különféle rozsdamentes acél lemez profilokból áll- új kihívások elé állítja a cég szerszám specialistáit. Mindez abból származik, hogy az EGR gyártásakor megrendelői igény szerint a lemezalakításból eredő falvastagság csökkenés nem léphet át egy meghatározott értéket. Ennek az értéknek a figyelembevétele a szerszámtervezéskor illetve ellenőrzése a kész terméken a gyártó számára komoly feladatot jelent.

Az EGR rendszereket egyre gyakrabban kombinálják turbófeltöltőkkel a gépjárművek káros anyag kibocsátásának csökkentése érdekében. A termékek fejlesztési és gyártási folyamatának hibamentes biztosítására a Bernecker egy, a tervezést, a szimulációt és a mérést integráló megoldást készített: Az ismétlődő folyamat része a 3D tervezés VISI CAD/CAM rendszerrel, szimuláció a Stampack szimulációs szoftver használatával, visszarugózás számítással, VISI Advance Modelling visszarugózás kompenzációval, végül pedig gyors, 3D optikai mérések GOM ATOS nagyfelbontású, 3D digitalizálóval, mindezt oda- és visszafelé alkalmazva. A CAD/CAM, a szimuláció és az optikai méréstechnika kombinálásával a Bernecker Csoportnak sikerült drasztikusan csökkenteni az ismétlődő, szerszám iterációs tesztek számát, mindezzel pedig időt és pénzt takarítanak meg.

 

A teljes alkalmazási példa letölthető angol nyelven, PDF formátumban.

 

(forrás: www.gom.com)

Cégünk fenállása óta a legnagyobb hangsúlyt az átfogó, innovatív és minőségi szolgáltatásokra helyezzük. Mint a GOM mbH. magyarországi képviselete, a folyamatos fejlődés mellett egyedülálló, minőségi szolgáltatásokat biztosítunk ügyfeleinknek.

Csapatunk az ipari 3D méréstechnika, a CAD tervezés és Reverse Engineering, az ipari terméktervezés és gyorsprototípusgyártás  területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakból áll, akik tudásukat és tapasztalataikat számos nemzetközi konferencián, meghívott előadóként adják át.

Amennyiben a fenti képek felkeltették érdeklődését, kérjük keressen fel bennünket bizalommal!