GOM 3D optikai méréstechnika a Braun-nál

2014. augusztus 21.

 

Az optikai mérőrendszerek a minőségbiztosítási folyamatokba történő bevezetése óta jelentősen felgyorsultak az első minta bemérések a Braun-nál. Mindemellett a vállalatnál nagymértékben leegyszerűsödtek a műszaki rajzok és a mérési jegyzőkönyvek is.

A német Braun, mint a Procter & Gamble cég leányvállalata többek között elektromos borotvákat, epilátorokat valamint haj- és fogápolási termékeket gyárt olyan jól ismert márkanevek alatt, mint a Gillette és az Oral-B. A termékeket korábban rajzi elemek alapján ellenőrizték, amely kifejezetten munkaigényes feladat volt. Mivel a teljes felületű vizsgálatok ekkor még nem álltak rendelkezésre, ezért a vállalat úgy döntött, hogy átáll az optikai méréstechnikai vizsgálatokra. Mára a Braun az ATOS 3D digitalizálókat használja GOM kiértékelő szoftverekkel kombinálva.

A teljes felületről származó mérési adatokkal és a gyors kiértékelésekkel jelentősen csökkent az első minta bemérésére fordított idő a Braun-nál. Mindezek mellett szerszámjavítási folyamatok is felgyorsultak, mivel a fröccsöntött alkatrészek esetében gyakran előforduló hibák –mint például a beszívódások, hibás kilökők és kapu eltolódások – pontos helye könnyedén felismerhetők. Ez rendkívül nagy előnyt jelent a szerszámgyártásban, hiszen gyorsan beazonosíthatók, hogy szükséges –e és ha igen, milyen formában kell beavatkozni a szerszám geometriába.

 

Az optikai méréstechnika bevezetését követően leegyszerűsödtek a műszaki rajzok és a mérési jegyzőkönyvek a Braun-nál. A CAD adatoktól számított ésszínekkel vizualizált eltéréseket bemutató, néhány képpel és funkcionális mérettel rendelkező mérési jegyzőkönyvek akár több száz oldalas, hagyományos táblázatos jegyzőkönyveket váltottak le. Végeredményben pedig a műszaki rajzok is leegyszerűsödtek. A termékekről származó, teljes felületű mérési adatok CAD adatokkal történő összehasonlítása biztosít gyors áttekintést. A rajzi méreteket a kiértékelés során funkcionális méretek és GD&T elemek váltják fel.

 

A teljes alkalmazási példa elérhető angol nyelven, PDF formátumban.

 

(forrás: www.gom.com)

Cégünk fenállása óta a legnagyobb hangsúlyt az átfogó, innovatív és minőségi szolgáltatásokra helyezzük. Mint a GOM mbH. magyarországi képviselete, a folyamatos fejlődés mellett egyedülálló, minőségi szolgáltatásokat biztosítunk ügyfeleinknek.

Csapatunk az ipari 3D méréstechnika, a CAD tervezés és Reverse Engineering, az ipari terméktervezés és gyorsprototípusgyártás  területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakból áll, akik tudásukat és tapasztalataikat számos nemzetközi konferencián, meghívott előadóként adják át.

Amennyiben a fenti képek felkeltették érdeklődését, kérjük keressen fel bennünket bizalommal!