ATOS Capsule mérőrendszer

Az ATOS Capsule egy precíziós optikai mérőrendszer összetett geometriájú darabok teljes felületű digitalizálásához.

Az ATOS sorozat csíkvetítéses technológiáját a kis és közepes méretű darabok gyártásközi minőségbiztosításához használják. A technológia kiemelkedik azzal, hogy a legkisebb részleteket is nagy pontossággal digitalizálja. Az ATOS Capsule szenzor ezért optimális megoldás például fogaskerekek, turbinalapátok és sűrítő kerekek, illetve orvostechnikai eszközök alkatrészeinek elsőminta-méréséhez.

Főbb jellemzők:

 • Precíz optikai mérőrendszer a legaprólékosabb részletek vizsgálatára – Az ATOS Capsule szenzorral nagy pontossaággal digitalizálhatók a legbonyolultabb, legkisebb darabok is.
 • Gyors és pontos mérés -Teljes felületű 3D koordinátamérés nagy részletgazdagsággal
 • Precízen megmunkált, önhordó alumínium ház – maximális merevség és pontosság az automatizált mérések során
 • Csepp -és porálló kialakítás - az elektronikát és az optikát is fényvisszaverődést gátló üveglappal ellátott burkolat védi, az elektronika hermetikusan elzárt, a hűtés a készülékházon kívül, hűtőbordákon keresztül történik.
 • Ipari csatlakozók – Megbízhatóbbá teszik a folymatokat illetve biztosítják az interferencia mentes adatátvitelt.
 • Egyedi igényekre szabható – Az ATOS Capsule két különböző felbontású verzióban érhető el, a szenzor méréstartományai könnyen változtathatók, ezzel a munkadarab-méretek széles skálája fedhető le. A szenzor igény szerint bővíthető.
 • Flexibilis – A kis méret, az alacsony tömeg és a rövid munkatávolság még egyszerűbbé teszi a szenzor alkalmazását.

Műszaki adatok

A mérőrendszer 8 vagy 12 millió pontot rögzít minden egyes individuális mérés során.

Méréstartomány (MV)

MV 70

MV 120

MV 200

MV 230

Mérési terület [mm]

70 x 50

120 x 80

200 x 140

320 x 240

Munkatávolság [mm]

290

290

290

290

Szenzor típusok

8 vagy 12 millió pont scan-enként (pps)

Méretek [mm]

Kb. 310 x 220 x 150

Tömeg

Kb. 7 kg

Üzemeltetési hőmérséklet

+5 °C és +35 °C között (nem kondenzáló)

 

Az ATOS Capsule használat közben

Az ATOS Capsule szenzor az ATOS ScanBox standardizált mérőgépben - amely GOM által, a termelési és gyártási folyamatok hatékony minőségellenőrzésére fejlesztett, teljes 3D optikai mérőrendszer - teljesen automatizált mérésekre és összetett darabok kiértékelésére használható.

A mérendő darabok méretétől és alkalmazásoktól függően különböző mérőrendszerek érhetők el. Az ATOS Capsule az ATOS ScanBox 4-es szériájában kis méretű darabok mobil, és ezáltal flexibilis mérőrendszereként használható. Az ATOS ScanBox 5-ös és 6-os szériájának modelljeiben az ATOS Capsule bővíthető a Plus Box fotogrammetriai kiegészítővel, így nagyobb alkatrészek vagy különböző darabok egyszerre, szimultán mérhetők.

Az ATOS Capsule manuálisan studio vagy asztali állványon működtethető.

A félautomata üzemmódhoz elérhető egy háromtengelyű motorizáló kit, amely magába foglal egy liftmodult a szenzorhoz, valamint egy döntő/forgató egységet az opcionális termékbefogóhoz.

Bővebben a GOM ATOS szenzorokról - Csúcstechnológia nagy teljesítményű gépekben

Minden ATOS ScanBox rendszer alapja az ATOS 3D szkenner, amelyet a GOM 1995. óta forgalmaz fejleszt. Az ATOS szenzor jelenleg három különböző modellváltozatban, különféle alkalmazásokhoz érhető el.

Nagy képfelbontás és mérési sebesség – Az ATOS szenzorok minden egyes individuális mérésből a teljes felületen eloszló 3D koordinátákat szolgáltatnak. 1 – 2 másodpercen belül akár 12 millió individuális mérési pont rögzíthető. A mérési adatokat nagy részletgazdagság jellemzi, amely lehetővé teszi a rendkívül kis méretű alaksajátosságok vizsgálatát is.

ATOS Plus – A GOM automatizált mérőrendszereiben az ATOS szenzorok ATOS Plus Box kiegészítővel együtt is használhatók. Ez egy kiegészítő fotogrammetriai szenzor, amely közvetlenül az ATOS rendszerre szerelhető. Mindez lehetővé teszi a referenciapontok teljesen automatizált mérését 3 μm és 15 μm közötti eltéréssel. Ezek a referenciapontok egy 3D teret alakítanak ki, amelybe automatikusan transzformálódnak az ATOS Capsule részletes, egyedi mérései. Így érhető el a fotogrammetriai mérés teljes pontossága.

Triple Scan technológia – A tárgy felületére vetített mintázatot a sztereo kamera elv alapján két kamera rögzíti. Mivel mindkét kamera és a projektor vetítési iránya is előre kalibrált, a 3D felületi pontok számítása három különböző sugármetszetből történik: Kamera/kamera, bal oldali kamera/projektor és jobb oldali kamera/projektor fénysugarainak kombinációja. Ez az automatikus működési elv a tükröződő felületek és mély zsebekkel rendelkező tárgyak méréséhez kínál előnyös megoldást. Amennyiben valamelyik kombináció esetében nem lehetséges a háromszögelés meghatározása tükröződés vagy bemélyedés miatt, a rendszer a másik kettőt használja.

Az eredmény egy, a teljes felületen eloszlatott mérési pontfelhő, lyukak vagy hibás pontok nélkül.

Blue Light Technology (Kék Fény Technológia) – A GOM vetítéstechnika keskeny hullámhosszú kék fénnyel dolgozik, ami azt jelenti, hogy a képrögzítés közben az interferáló környezeti fény kiszűrhető. A fényforrások olyan erősek, hogy nem kooperatív felületeken is rövid mérési idők érhetők el.Mindemellett a várható élettartam jóval 10 000 óra felett van.

Az ATOS Capsule egy önellenőrző rendszer, azaz a szenzor működés közben érzékeli a változó környezeti feltételeket, és képes ezeket kompenzálni. Ehhez a szenzor szoftvere folyamatosan ellenőrzi a kalibrációs státuszt, a transzformációs pontosságot, környezeti változásokat, illetve a darab elmozdulásait, hogy biztosítani tudja a mérési adatok minőségét.

 


ATOS Core

GOM ATOS Core mérőrendszerek - Részletek Részletek

(További információkért kattinton a 'Részletek' gombra.)


GOM ATOS CompactScan mérőrendszerek - Részletek Részletek

(További információkért kattinton a 'Részletek' gombra.)


GOM ATOS Triple Scan mérőendszerek - Részletek Részletek

(További információkért kattinton a 'Részletek' gombra.)


GOM ATOS ScanBox robotizált mérőcellák - Részletek Részletek

(További információkért kattinton a 'Részletek' gombra.)

Méréstechnikai szolgáltatások és bemutató mérések

Cégünk a GOM mbH. kizárólagos hazai partnereként az alábbi szolgáltatásokat nyújta az Ön számára:

 • GOM mérőrendszerek professzionális terméktámogatása
 • GOM termékek és kiegészítők értékesítése
 • Méréstechnikai bemutatók, személyre szabottan
 • Professzionális méréstechnikai szolgáltatások

Lépjen velünk kapcsolatba itt.

Cégünk fenállása óta a legnagyobb hangsúlyt az átfogó, innovatív és minőségi szolgáltatásokra helyezzük. Mint a GOM mbH. magyarországi képviselete, a folyamatos fejlődés mellett egyedülálló, minőségi szolgáltatásokat biztosítunk ügyfeleinknek.

Csapatunk az ipari 3D méréstechnika, a CAD tervezés és Reverse Engineering, az ipari terméktervezés és gyorsprototípusgyártás  területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakból áll, akik tudásukat és tapasztalataikat számos nemzetközi konferencián, meghívott előadóként adják át.

Amennyiben a fenti képek felkeltették érdeklődését, kérjük keressen fel bennünket bizalommal!