3D méréstechnika az öntészetben - GOM workshop Magyarországon

2018. április 09.

Világszerte 42 helyszínt, köztük március végén Budapestet is érintette a GOM nemzetközi workshop-sorozata. A  szakmai napon a hazai ipar és az oktatási szektor képviselői osztották meg tapasztalataikat. A rendezvénynek a GOM kizárólagos hazai disztribútora, az R-Design Studio Mérnök Iroda Kft. adott otthont.

Az évente változó tematikájú rendezvénysorozat fókuszában idén az öntészet állt. A több ezer éves gyártási technológia napjainkban is folyamatosan fejlődik. A technológiai, gazdasági kihívásokra felelve a GOM olyan minőségbiztosítási, méréstechnikai megoldásokat nyújt, amelyek a precizitás mellett sokoldalúak, mobilak és közvetlenül a termelési folyamatba integrálva is használhatók az öntvények vizsgálatában, az anyagvizsgálattól egészen a CNC – megmunkálás fázisáig.

A GOM képviseletében Massimo Caccia, a német vállalat európai kereskedelmi vezetője mondott köszöntőt, majd az R-Design Studio Kft rendszermérnökei és ügyvezetői előadásokkal és élő demonstrációkkal mutatták be az optikai 3D méréstechnikában rejlő lehetőségeket a hibakeresés, a gyártásközi minőségellenőrzési feladatokban, illetve szerszámok, formák készítése és ellenőrzése során.

“Mindenki GOM-ozni szeretne”

A workshopon a GOM-felhasználó vállalatok, intézmények saját esettanulmányaikon keresztül ismertették a rendszerekkel szerzett tapasztalataikat.

A Nemak magyar leányvállalatának képviseletében Tóth Richárd mutatta be, hogyan ellenőrzik GOM rendszerekkel az öntött hengerfejek minőségét, amelyekből az üzemben évente 3 millió darab készül. Az előadás kiemelte: amellett, hogy a GOM eszközök széles körben alkalmazhatóak és gyors mérést tesznek lehetővé, a szakemberek átfogó képet kapnak a darabról és a kiértékelés eredményei is átláthatók, könnyen értelmezhetőek.

A Flextronics International terméktervezési és gyártási tevékenysége révén a legkülönbözőbb szegmensekben van jelen, az autóipartól az orvostechnológiáig és az informatikáig. Dézsi Andrea előadása az öntvények optimalizálását mutatta be. A javítási folyamat ismertetésén kívül kitért a hatékonyabb vevő-beszállító együttműködésre is, amelyben fontos szerepe volt az egységes, összehasonlítható mérési eredményeknek.

Szerszámélek, zárósíkok javítása -címmel a 3D Technology Kft. hozott három gyakorlati példát projektjei közül. A bemutatóban látható volt, miként végezhetők GOM rendszerekkel a korrekciós feladatok gyorsan és hatékonyan különböző méretű szerszámok esetében, legyen a hiba oka nem megfelelő konstrukció, vagy sérülés. Szeleczkei Csaba mérnök a gyorsaságot, a rendszerek mobilitását, széleskörű alkalmazhatóságát, és a kiválóan dokumentálható és visszakövethető, egyszerűen értelmezhető mérési eredményeket emelte ki.

A győri Széchenyi István Egyetem kutatócsoportja részéről Kozma István és Szalai Szabolcs az oktatási célú felhasználás lehetőségeibe engedtek betekintést. A GOM ATOS, ARAMIS és ARGUS rendszerek az anyagvizsgálattól, deformációanalízistől a helyszíni mérésekig a legváltozatosabb feladatokban segítik a munkát, legyen szó hallgatók által tervezett kísérleti járművekről, vagy éppen a Szent László – ereklyék vizsgálatáról.

A hivatalos programok végeztével további kérdésekre, kötetlen tapasztalatcserére is lehetőség nyílt, ezen kívül a vendégek a használt mérőrendszereket is kipróbálhatták.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden vendégünknek, partnerünknek a részvételt. A GOM nemzetközi workshop-sorozata legközelebb jövőre jelentkezik.

A budapesti eseményen, illetve a teljes nemzetközi sorozaton bemutatott prezentációkat folyamatosan teszik közzé a workshop-sorozat weboldalán, ahonnan ingyenesen letölthetők: www.gom-workshop.com/proceedings

 

Cégünk fenállása óta a legnagyobb hangsúlyt az átfogó, innovatív és minőségi szolgáltatásokra helyezzük. Mint a GOM mbH. magyarországi képviselete, a folyamatos fejlődés mellett egyedülálló, minőségi szolgáltatásokat biztosítunk ügyfeleinknek.

Csapatunk az ipari 3D méréstechnika, a CAD tervezés és Reverse Engineering, az ipari terméktervezés és gyorsprototípusgyártás  területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakból áll, akik tudásukat és tapasztalataikat számos nemzetközi konferencián, meghívott előadóként adják át.

Amennyiben a fenti képek felkeltették érdeklődését, kérjük keressen fel bennünket bizalommal!